Inițiativa

„Moldova pentru Pace” (MPP) este o inițiativă civică creată pentru a oferi asistență refugiatelor și refugiaților în urma invaziei ruse în Ucraina. MPP reunește oameni care recunosc și înțeleg dificultățile cu care se confruntă cei și cele care și-au lăsat în spate casa și oamenii dragi pentru a ajunge în siguranță. 

De la începutul războiului, am contribuit la eforturile de gestionare a fluxului de migrație din țara vecină. Lucrăm pe mai multe direcții: 

  • Asigurarea cu produse (alimentare, de igienă, pentru copii) prin intermediul platformei dopomoha.md și a depozitului de la „Moldova-Film”. 
  • Asigurarea transportului gratis pentru refugiați prin Chișinău și din capitală spre alte regiuni din țară. 
  • Identificarea de cazare în Chișinău și în alte raioane ale țării, printr-un sistem de conectare a cererilor de la refugiați cu ofertele de cazare de la familiile din Moldova. Participăm și în procesul de creare a strategiei pentru identificarea de locuințe sigure, individuale și adecvate pentru refugiate și refugiați pe termen mediu și lung.
  • Protecția drepturilor omului. Monitorizăm respectarea drepturilor refugiaților, facilităm prestarea serviciilor de bază pentru grupurile vulnerabile și promovarea bunelor practici și politicilor bazate pe drepturile omului în gestionarea crizei refugiaților.
  • Gestionarea voluntarilor. Stabilim mecanisme de implicare, comunicare și monitorizare a persoanelor care oferă ajutor gratuit. Aproape 4000 de voluntari și voluntare sunt înregistrați și grupați în categorii, în funcție de tipul de ajutor – transport, cazare, servicii, voluntariat la depozite, vămi etc. Există 11 grupuri Viber în care voluntarii comunică cu coordonatorii departamentelor MPP și între ei. De asemenea, există 3 canale (Nord, Sud și Centru) în care sunt plasate solicitările de voluntariat venite de la departamentele MPP.
  • Monitorizarea punctului de trecere vamal Palanca;
  • Servicii. Pe dopomoha.md sunt cereri din domeniul consular, juridic, psihologic, medical sau educație. Oferim informație, asistență și redirecționăm către instituțiile responsabile. 
  • Oferirea de informație corectă, verificată și actualizată, prin intermediul paginii de Facebook și prin moderarea grupului de Facebook de 91 400 de persoane. 
  • Conceptualizarea și deschiderea unui Centru Comunitar care să devină un spațiu de socializare și integrare pentru persoanele refugiate.

„Moldova pentru Pace” este o mișcare nepartizană, non-profit, ce activează sub umbrela legală a mai multor ONG-uri din care facem parte. Colaborăm cu autoritățile centrale și locale întru identificarea soluțiilor de integrare a refugiaților și refugiatelor din Ucraina. 

În prima lună, toți cei implicați au lucrat pe bază de voluntariat, zi de zi, câte 12-14 ore. Ulterior, am identificat mai mulți donatori care ne-au ajutat, inițial, să acoperim cheltuielile ce țin de pachetele cu produse, iar din luna aprilie să asigure salariile pentru deja zeci de persoane implicate în inițiativă și urmează să angajăm și alte persoane. 

Printre partenerii noștri internaționali se numără Plan International, UNHCR, Khalsa Aid, Unicef și mulți alții care ne oferă susținere. 

Până acum am colectat aproape 100 000 de euro prin crowdfunding, majoritatea banilor fiind cheltuiți pe necesitățile persoanelor refugiate și o mică parte pe cele ale voluntarilor și voluntarelor.

 

Vezi Codul de Etică al inițiativei.