Laolaltă – după un an de la începutul războiului 

februarie 24, 2023

24 februarie 2022 – Ziua în care viețile multor oameni s-au schimbat. Ziua, în care poporul Moldovei s-a unit pentru a ajuta cetățenii din țara vecină. În aceste momente complicate, am încercat să oferim empatie și sprijin. 

Membrii Organizațiilor Obștești „Laolaltă”, „Primăria Mea”, „CPR”, „Platzforma”, „CADP”, dar și alți cetățeni activi și-au lăsat proiectele planificate și au creat inițiativa „Moldova pentru Pace”, care din primele zile de război oferă sprijin în diverse direcții. 

Asistența inițială a fost voluntariatul de la punctele de trecere ale frontierei, unde s-au asigurat servicii de transport ucrainenilor, dar și de cazare. Cu ajutorul mai multor parteneri și donatori au fost livrate mese calde și produse alimentare, de igiena, îmbrăcăminte și alte ajutoare necesare. În cadrul Inițiativei „Moldova pentru Pace” a fost deschis depozitul de produse de la Moldova Film, unde până în prezent sunt oferite pachete cu ajutor umanitar. 

A fost lansat site-ul „DOPOMOHA.MD”, care i-a reunit pe cei care acordă asistență și pe cei care au nevoie de ea. Chiar din primele zile de război, în clădirea Guvernului Republicii Moldova, „Moldova pentru Pace” a răspuns solicitărilor telefonice non-stop de la linia verde, ajutându-i pe cei aflați într-o situație complicată să-și găsească gratuit locuințe, servicii de transport, asistență umanitară și medicală. 

Treptat, toate organizațiile enumerate mai sus, inclusiv „Laolalta” și-a extins domeniile de activitate în cadrul inițiativei „Moldova pentru Pace”. Cu sprijinul Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), a fost deschis:
 

  • Centrul Comunitar 151, care organizează numeroase traininguri, lecții, cursuri, master class-uri și evenimente pentru cetățenii din Ucraina și comunitatea locală.
     
  • Academia Voluntarilor, care dezvoltă voluntariatul, atrage voluntari și le oferă diverse oportunități. 
     
  • Departamentul de Informații, care răspunde la întrebările ucrainenilor în grupuri, moderează rețelele sociale, printre care și grupul de Facebook Ajutor Ucraineni în Moldova, care are aproape 100.000 de membri.
     
  • Departamentul de Servicii, care oferă servicii de transport, servicii de babysitting la Centrul Comunitar 151 și coordonează cel de-al 8-lea Blue Dot, unde toată lumea poate primi asistență juridică și psihologică gratuită.
     
  • Biblioteca și spațiul de coworking, care a fost deschis în CC 151. 

În tot acest an am fost îngrijorați și am fost împreună cu voi. Am dezvoltat noi proiecte pentru a ajuta și integra ucrainenii și comunitatea locală. În fiecare zi, încercăm să oferim condiții confortabile pentru șederea și socializarea dumneavoastră, datorită sprijinului partenerilor UNHCR.  

Dorim Ucrainei pace și prosperitate cât mai curând posibil!