Șase luni împreună | Centrul Comunitar 151

decembrie 29, 2022

Cu sunetul telefoanelor la miez de noapte către centrele de plasament, cu paharul de ceai cald și cutiile de plăcinte la punctele de trecere ale frontierei moldo-ucrainene, cu apeluri pe rețelele de socializare pentru strângeri de fonduri, de pături, generatoare, corturi și cărucioare. Așa au început eforturile mai multor organizații și activiști civici care nu au rămas indiferenți și pasivi în fața unui război care avea loc la câteva ore distanță de Republica Moldova. Aceștia, încă de la început, s-au reunit pentru a-și manifesta solidaritatea față de poporul Ucrainean, lansând „Moldova pentru Pace”, o inițiativă civică care contribuie la gestionarea crizei de refugiați, în urma invaziei Ruse în Ucraina. 

Pe măsură ce războiul devenea parte din cotidian, iar numărul refugiaților cărora Moldova era țară de tranzit, dar și cei cărora era de destinație, continua să crească, au fost întâmpinate noi provocări și identificate diferite nevoi în procesul de acordarea a asistenței umanitare. Era necesară sistematizarea și eficientizarea eforturilor a miilor de voluntari implicații, tonelor de donații aduse, zecilor de parteneriate stabilite care asigurau produse alimentare, cazare, transport, ajutor juridic, psihologic precum și alte servicii sociale. Așa au început să apară în cadrul inițiativei departamente noi: drepturile omului,  ghidare profesională, dezvoltarea unui nou sistem de management al voluntarilor, o academie de voluntare și voluntari, în număr de peste 300 de persoane pregătite pentru a răspunde nevoilor comunității. Așa a apărut și Centrul Comunitar 151, din necesitatea și dorința de avea un spațiu sigur și prietenos și de a facilita integrarea ucrainenilor în comunitățile din Moldova prin diferite activități recreative, evenimente publice, ateliere de lucru manual, cursuri de limbi străine și alte activități educaționale. În cadrul Centrului Comunitar 151 se află și Blue Dot, un loc de sprijin pentru copiii refugiați și familiile acestora, oferindu-le ajutor informațional, psihologic și juridic. 

Centrul Comunitar 151 a împlinit recent șase luni de activitate.  În această perioadă, a avut aproape 2000 de vizite, 201 evenimente și 792 de beneficiari. Din echipa Centrului, în continua creștere, fac parte și persoane din Ucraina. În cadrul centrului, a fost creat și un  focus grup, care adună refugiații pentru a discuta și înțelege mai bine necesitățile acestora. Credem că e necesar ca ei să aibă un loc la masa discuțiilor care îi privesc. 

Suntem conștienți că nu putem opri un război. Dar ne încăpățânăm să credem, poate naiv, că adunând și mobilizând comunități, oferind un spațiu sigur și prietenos, unde refugiații și refugiatele își pot lăsa copiii în timp ce beneficiază de asistență psihologică, unde pot învăța o limbă străină sau participa la o activitate culturală, putem aduce puțină normalitate în viețile lor. 

Ne bucurăm de ceea ce am reușit să construim în aceste șase luni. Este contribuția miilor de persoane, în calitate de donatori, voluntari, beneficiari și angajați, care s-au adunat Laolaltă, în căutarea de soluții rapide dar și sustenabile, de gestionare a acestei crize. Este un aport colectiv pe care îl celebrăm, și sperăm că aceste eforturi se vor menține pe termen lung. Iar echipa Centrului Comunitar 151, în colaborare cu partenerii, și-a asumat acest angajament, schițând deja planuri de deschidere a altor centre comunitare similare în diferite regiuni ale țării și a oferi oportunități de învățare de la centrele comunitare europene. De asemenea, se planifică și cursuri de limba ucraineană pentru copii, o grădină comunitară, precum și evenimente, organizate de către beneficiarii noștri. 

Desigur, ne dorim cu toții să vină pacea, dar până atunci, noi continuăm să fim aici, adaptându-ne și încercând să înțelegem, în contextul în care ne aflăm, cum putem merge înainte, mai bine, împreună.

Articolul a fost pregătit de către Departamentul Informațional, în baza proiectului implementat de AO „Laolaltă” pentru Inițiativa „Moldova pentru Pace”, cu suportul UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați.