Activitatea Departamentului Informațional pentru luna noiembrie 2022
Departamentul Informațional din cadrul inițiativei civice „Moldova pentru Pace” pune la dispoziția refugiatelor și refugiaților informații de încredere, verificate și actualizate, cu privire la programele de asistență umanitară, serviciile sociale și de protecție disponibile în Republica Moldova. Astfel, asistându-i să navigheze un spațiu informațional destul de încărcat, echipa răspunde prompt lacunelor de informații pentru a preveni dezinformarea, tensiunile dintre comunități și pentru a evita subminarea eforturilor de asistență umanitară.
La biroul Departamentului Informațional din cadrul inițiativei „Moldova pentru Pace”, este verificată informația apărută în grupuri, este monitorizat spațiul mediatic și echipa răspunde la întrebările celor peste 150.000 membri din grupuri, și discută despre diverse actualizări și cazuri individuale.
Pentru mulți refugiați, rețelele de socializare sunt principalele surse de informare. Iar departamentul informațional lucrează în spatele cortinei, filtrând și verificând aceste informații pentru a dilua confuziile create de surplusul de date și conținut.
Doar în luna noiembrie, au fost urmărite zeci de platforme media. Echipa a moderat și monitorizat peste 8 700 de postări, a răspuns la aproape 2 000 de întrebări și a creat peste 250 de postări cu cele mai utile și actuale informații. Acestea includ explicații pentru completarea formularului de obținere a compensațiilor, actualizări privind sistarea sau preluarea activității punctelor de frontieră moldo-ucraineană, crearea video instrucțiunii despre pașii necesari pentru a obține ajutorul umanitar la depozitul „Moldova-Film”.
În contextul unui război ajuns deja la nouă luni, peste 600 000 de persoane au trecut hotarul Republicii Moldova, fugind din calea războiului și lăsând în urmă familiile și casele sale. Unii au continuat drumul spre UE, iar alții încearcă să-și reconstruiască viețile și să facă față adaptării comunităților și sistemelor din Moldova. Ca rezultat, serviciile și suportul umanitar continuă să treacă prin transformări, fiind ajustat după nevoile lor. Iar departamentul informațional, prin activitățile de monitorizare, analiză și livrare de informații actualizate, contribuie la construirea unei infrastructuri umanitare mai accesibile și mai responsabile, oferind astfel, prin informare, și un sens de siguranță persoanelor care fug din calea războiului.
Echipa departamentului informațional stă zilnic la dispoziția dumneavoastră pentru a răspunde întrebărilor privind serviciile de asistență umanitară disponibile în Republica Moldova. Vă putem ajuta aici: Ajutor Ucraineni în Moldova/SOS Українці Молдовa/Помощь Украинцам в Молдове
Articolul a fost pregătit de către Departamentul Informațional, în baza proiectului implementat de AO „Laolaltă” pentru Inițiativa „Moldova pentru Pace”, cu suportul UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați.