Departamentul Informațional – despre știrile publicate și zvonurile monitorizate în luna octombrie 2022

noiembrie 12, 2022

Ai auzit că…?! Astfel încep a se răspândi zvonurile. Noi nu avem încredere în zvonuri! Publicăm doar informații actuale și veridice. La dispoziția refugiaților este echipa Departamentului Informațional a inițiativei civice „Moldova pentru Pace”. Răspundem la întrebările a peste 90 de mii de membri ai grupului Ajutor ucraineni în Moldova / SOS Українці Молдова. Va povestim rezultatele noastre pentru luna octombrie.

POSTĂRI/MODERAREA CONȚINUTULUI/RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI

În luna octombrie, am răspuns la peste 1 400 de întrebări cu privire la statutul de refugiat, cum să primești ajutor financiar, unde să găsești cazare, cum să înscrii copilul la școală/grădiniță. Și aceasta nu este lista completă cu întrebările primite. Noi ghidăm refugiații și localnicii care oferă ajutor, în fluxul vast de informații din internet, ajutându-i să găsească răspunsuri la întrebările lor.

DATELE PENTRU LUNA OCTOMBRIE

Am publicat peste 200 de postări informative, relevante și necesare. De exemplu, despre situația la frontiera cu Ucraina, care se schimba destul de des în luna octombrie, din cauza alertelor aeriene și a întreruperilor în furnizarea de energie electrică la punctele de trecere din Ucraina.
De asemenea, am informat despre posibilitatea de a te înscrie pentru compensațiile la energia electrică, gaz și energie termică. Refugiații din Ucraina, precum și cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a depune o cerere pe site-ul guvernamental www.compensatii.gov.md.
Acest lucru trebuie făcut până pe data de 15 Noiembrie. Apoi, cererile depuse vor fi prelucrate.
Prioritatea Departamentului Informațional este să țină membrii grupului și ai altor canale de comunicare la curent cu noile măsuri de sprijin și ajutor, destinate refugiaților.
De aproximativ șase mii de ori i-am rugat pe membrii grupului să șteargă sau să modifice postările lor. Este foarte important să respectăm regulile grupului. Moderarea conținutului în grup ne ajută să evităm discriminarea, conflictele, incitarea la ură și discordia între membrii acestuia.

URMĂRIREA ȘI CONTESTAREA ZVONURILOR

Nimic nu subminează mai mult activitatea misiunilor umanitare precum o fac zvonurile cu conotație negativă. Cea mai mare parte a zvonurilor în luna Octombrie a fost despre plățile acordate de UNHCR (ajutor financiar) – 30%.
Acest lucru s-a întâmplat din motiv că o altă organizație, ACTED, s-a alăturat programului de asistență financiară – o parte din plăți va fi efectuată anume de echipa da, iar informațiile despre acest lucru au apărut mai târziu. Echipa Departamentului Informațional ajută refugiații în spațiul online să se descurce cu noile reguli și le recomandă, în caz de neclaritate, și în cazul în care de la plata precedentă au trecut mai mult de 45 de zile, să contacteze Linia verde: 0 800 10 823.
Ajutorul acordat de inițiativa civică „Moldova pentru Pace” prin intermediul platformei dopomoha.md este destul de solicitat. Zvonurile referitor la depozitele de produse și haine se plasează pe locul doi în topul zvonurilor adunate de Departamentul Informațional – acumulând 23%.

În luna Octombrie depozitul de la „Moldova Film” a împărțit mai puține pachete cu produse alimentare, suntem în așteptarea re-aprivizionării. Din acest motiv am fost nevoiți să ajustăm și programul de lucru al depozitului. Unii dintre beneficiarii ai depozitelor noastre au interpretat eronat acest fapt și au crezut/ răspândit zvonuri precum că depozitul s-ar fi închis. Noi am răspuns la fiecare întrebare și comentariu legate de acest zvon și am dezmințit această informație. Refugiații continuă să beneficieze de ajutor. Depozitul dispune la moment de produse pentru bebeluși (inclusiv alimente), produse igienice și haine.

Ai întrebări? Echipa Departamentului Informațional este online și la dispoziția dumneavoastră în fiecare zi!
Alătură-te și tu celei mai mari comunități de ucraineni în Republica Moldova, obține asistență informațională din surse de încredere și fii în siguranță!

Articolul pregătit în baza proiectului implementat de AO „Laolaltă” pentru Inițiativa „Moldova pentru Pace”, cu suportul UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați.