Eforturile IFA pentru refugiați: „Suntem îngrijorați de oboseala compasiunii”

noiembrie 3, 2022

Un grup de consilieri ce continuă să sprijine eforturile Moldovei în gestionarea crizei refugiaților în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă, sunt îngrijorați că industria Consilierilor Financiari Independenți (n.t. – IFA) ar putea ceda oboselii compasiunii în timp ce ea încearcă să ofere suport unei țări ce are nevoie permanentă de donații.

Rusia duce războiul împotriva Ucrainei din 24 februarie, iar în jur de 5 milioane de refugiate și refugiați au fost nevoiți să-și relocheze viața în toată Europa, mulți fiind temporar relocați în Moldova.

Moldova are o populație de 2,5 milioane de oameni și împărtășește o graniță lungă de 1 221 de km cu Ucraina.

Mai devreme în acest an, directorii generali ai Perceptive Planning Ltd. Phil Billingham și Shannon Curie, împreună cu directorul general Navigator Financial Planning Ltd. David Crozier, au adunat suportul comunității de consilieri și au strâns resurse financiare pentru inițiativa Moldova pentru Pace.

Dar acum, cu temperaturile care vor scădea în curând, acești consilieri sunt îngrijorați că voluntarii vor fi în curând inundați din nou de un nou val de refugiați, în timp ce ei înșiși vor avea dificultăți să lucreze în depozitele reci.

S. Currie și P. Billingham, care sunt căsătoriți, au condus aprovizionarea către Polonia în martie, dar curând și-au dat seama că Moldova are nevoie de mai mult sprijin

Industria consilierilor a fost fantastică”, a spus D. Crozier pentru FTAdviser, menționând că el, alături de S. Currie și P. Billingham au adunat mai mulți bani decât să știe ce să facă cu ei.

Cei trei consilieri au dedicat o mare parte din bani pentru a procura inițiativei o furgonetă și pentru a achiziționa provizii pe loc. Dar acum, e nevoie de mai mult suport pentru a susține inițiativa pe timp de iarnă. „Suntem îngrijorați de oboseala compasiunii din industrie”, a menționat D. Crozier. P. Billingham a adăugat: „Consilierii au avut un volum de lucru ca în 2008. În multe privințe, războiul este o temă comună în motivarea acestuia. Dar mai avem încă un an sau chiar 18 luni până lucrurile iau o întorsătură mai bună. Mai vine un val.

Doi reprezentanți ai inițiativei Moldova pentru Pace, Steliana Rudco și Ion Brînzila, vizitează Marea Britanie pentru a sensibiliza cu cauza lor comunitatea de consultanți.

Personal Finance Society, un organ-lider profesionist pentru sectorul planificării financiare din MB, a ales, de asemenea, organizația Refugee Support Europe, condusă de Paul Hutchings și care lucrează în tandem cu Moldova pentru Pace, drept organizația de caritate ce va reprezenta organul la conferința sa din acest an în Birmingham.

Director general al Perceptive Planning Phil Billingham, reprezentanții Moldova pentru Pace Steliana Rudco și Ion Brinzila, cofondatorul Refugee Support Europe Paul Hutchings, director general Navigator Financial Planning David Crozier și director general al Perceptive Planning Shannon Currie

„Mulți refugiați nu se vor mai întoarce în Ucraina. Nu mai au o casă și nici nu vor fi în siguranță”, a spus I. Brînzila. „Cea mai mare problemă a noastră este aprovizionarea cu produse alimentare. Ele nu sunt stabile. Am fost nevoiți să micșorăm numărul de produse în pachete. Nu suntem siguri ce vom oferi în următoarele luni. Încercăm să distribuim totul egal, dar nu e mereu suficient.” Inițiativa are, la moment, un depozit „aproape gol”, în așteptarea produselor.

Până în prezent, Moldova pentru Pace a pregătit și oferit peste 80 000 de pachete cu produse alimentare, fiecare pungă având aproximativ 15 kilograme fiecare, dar și a procesat peste 70 000 de cereri de ajutor cu sprijinul operatoarelor inițiativei – cinci femei din Ucraina.

Pe lângă produse alimentare, vestimentare și cazare, inițiativa oferă și diverse lecții (n.t. prin intermediul Centrului Comunitar 151). „12 femei au venit să studieze cum să devină DJ”, a menționat S. Rudco.

Mesajul celor trei consilieri este clar – inițiativa are nevoie, în primul rând, de suport financiar, pentru a putea procura produse alimentare pe loc. Dar, de asemenea, mai are nevoie de produse fizice, de care e greu să faci rost în Moldova – scaune cu rotile, suport pentru mers, cizme și haine de iarnă, lingerie și scutece pentru adulți. Consilierii planifică să livreze lucrurile de această dată, așa cum au adus produse în furgonetă. „Să călătorești cu furgoneta a fost incredibil de ineficient. Dacă nu călătorești direct prin Ucraina, trebuie să alegi un drum prin munții Alpi”, a explicat D. Crozier.

Unul dintre motivele de ce consilierii au ales Moldova pentru Pace a fost modul în care ei au perceput propriul suport și cel al industriei în a face o diferență. „Am văzut că banii mergeau la bebeluși în brațe”, a menționat P. Billingham. S. Currie a adăugat: „Revelația a fost că inițiativa demonstra impactul direct. Este unul dintre puținele cazuri, ca profesie, unde putem sigur vedeam unde se duc banii. Am fost în depozite.

Când am întrebat o tânără traducătoare de doar 16 ani cum a ajuns aici, ea mi-a răspuns că se simte destul de responsabilă – ea nu poate opri războiul, dar poate face asta. Vorbea trei limbi. Ea a făcut voluntariat în timpul vacanței, în pofida oricărui anotimp.

Articol de Ruby Hinchliffe pentru FTAdviser
Poze de Carmen Reichman
Traducere și adaptare în limba română de Ilona Spesivțev