Inițiativa „Moldova pentru Pace”: 52 000 cereri soluționate, 110 000 persoane ajutate și 14 000 km parcurși

august 17, 2022

Inițiativa „Moldova pentru Pace” continuă să ofere asistență persoanelor care au venit din Ucraina, în urma invaziei ruse. În luna iulie, am oferit produse, transport și cazare pentru peste 20 000 de persoane, iar, în total, de la lansarea platformei dopomoha.md, am asistat peste 110 000 de persoane. Între timp, am reușit să lansăm Academia Voluntarilor și Voluntarelor care va oferi mai multe oportunități celor care se implică în activități de voluntariat, și am deschis Centrul Comunitar 151 –  o comunitate prietenoasă și inclusivă, unde fiecare femeie se simte în siguranță și are oportunități egale prin implicare, dezvoltare și integrare. Mai multe despre activitățile noastre, citiți în continuare. 

Inițiativa Moldova pentru Pace contribuie la eforturile de gestionare a fluxului de refugiați și refugiate din țara vecină și de integrare a acestora. De la începutul războiului, asistăm persoanele cu transport, cazare, bunuri, alimente și servicii.

Vă prezentăm pe scurt activitățile noastre din luna iulie.

În luna iulie, am recepționat 10 025 de cereri de ajutor de la refugiați prin intermediul platformei noastre dopomoha.md. Am reușit să soluționăm și să procesăm 9 337 cereri în. Am reușit să asistăm 20 506 persoane, dintre care 9 465 femei, 3 001 bărbați, 8 040 copii. 

În total, am procesat și soluționat 52 661 cereri de ajutor, ceea ce reprezintă ~96% din cererile înregistrate și am asistat 126 552 de persoane în cele 5 luni de război.

 

Peste 8 8000 de pachete cu alimente și bunuri în luna iulie

Moldova pentru Pace are în gestiune depozitul „Moldova Film” (șos. Hîncești, 60). Echipa „Depozite” identifică donatori locali sau internaționali pentru a asigura constant pachete de produse de igienă, alimentare și pentru copii. Totodată, asigură procesul de sortare și distribuție a pachetelor.

În total, am împărțit 62 9127 de pachete de la începutul războiului, 29 070 din acestea sunt cu alimente, 28 068 ce produse igienice și 5 797 cu produse pentru copii.

Alimentele și bunurile rămân principala necesitate imediată a refugiatelor și refugiaților și reprezintă peste 85% din toate cererile, venite pe platforma dopomoha.md. Am reușit să soluționăm 8 853 de cereri pentru alimente și bunuri în iulie, preluate de operatorii noștri.

Am început colaborarea cu depozitul cu produse și bunuri în orașul Bălți, în parteneriat cu organizațiile și voluntarii și voluntarele locale. Depozitul funcționează în baza platformei noastre dopomoha.md, iar, astfel, Moldova pentru Pace își extinde activitățile și la nordul țării și are 3 depozite care lucrează folosind sistemul nostru.


Oferim transport refugiaților și refugiatelor

Cei doi șoferi angajați, împreună cu nouă voluntari,  au transportat 289 de persoane în iulie. Aceștia au parcurs în total peste 6 900 kilometri, pentru a ajuta persoanele vulnerabile, minoritățile și persoanele aflate în etate, pe care îi asistăm să ajungă la Centrul nostru Comunitar 151, la Centrul de Plasament de la Testemițanu 6, de la vama Palanca, spre Aeroport și gări și la depozitul nostru cu produse de la „Moldova Film”. Colegii noștri transportă persoanele la centrele de refugiați și încearcă să soluționeze probleme de cazare ale acestora. Peste 6000 de persoane au fost asistate în total.

 

Cazarea refugiaților: soluții pe termen scurt și lung

Am identificat cazare în Chișinău și alte regiuni ale țării, în centre de refugiați și apartamentele și casele oamenilor și am îndeplinit 161 de cereri de cazare în iulie și 1 410 de la începutul războiului.

Participăm activ și în procesul de creare a strategiei pentru identificarea de locuințe sigure pentru refugiate și refugiați pe termen mediu și lung.

 

Monitorizăm respectarea drepturilor omului

Monitorizăm respectarea drepturilor refugiaților, facilităm prestarea serviciilor de bază pentru grupurile vulnerabile și promovarea bunelor practici și politicilor bazate pe drepturile omului în gestionarea crizei refugiaților.
Lucrăm cu Oficiul Avocatului Poporului asupra rapoartelor de monitorizare a respectării drepturilor refugiaților din Ucraina și suntem în dialog bi-săptămânal cu Centrul Unic de Gestionare a Crizei unde încercăm să găsim soluții împreună cu autoritățile pentru problemele identificate.

Facem vizite de monitorizare în centrele de plasament și alte locuri de aflare ale refugiatelor și refugiaților și documentăm neregulile și abuzurile.

Suntem implicați în procese de elaborare a unui mecanism de gestionare a reclamațiilor din partea refugiaților și protejarea drepturilor acestora în centrele de plasament, la punctele de trecere a frontierei și cazări.

 

Am lansat Academia Voluntarilor și Voluntarelor

Peste 100 de voluntari la depozitul „Moldova-Film” ne ajută constant cu sortarea pachetelor. Am lansat Volunteer Academy (Academia Voluntarilor), o inițiativă prin care ne propunem să implicăm voluntarii în activitățile noastre și să creăm un mediu de socializare și învățare, prietenos și util.

La eveniment au participat 42 de voluntari ai inițiativei, contribuind la conceptualizarea Academiei. Am identificat împreună cu participanții necesitățile, am venit cu idei de promovare și propuneri de activități. Am organizat două evenimente de networking și teambuilding pentru refugiați și refugiate, unde am învățat să funcționăm mai eficient ca o echipă.

 

Am deschis Centrul Comunitar – un spațiu sigur pentru fiecare femeie

În luna iulie, Moldova pentru Pace a inaugurat Centrul Comunitar 151, o comunitate prietenoasă și inclusivă, unde fiecare femeie se simte în siguranță și are oportunități egale prin implicare, dezvoltare și integrare. Activitățile centrului le puteți urmări pe pagina de Facebook și canalul de Telegram: https://t.me/CC_151.

De cursurile noastre de predare a limbii române și engleză au beneficiat 176 persoane, dintre care 56 copii și 120 adulți. 

Am organizat sesiuni de dezvoltare pentru 44 de copii, ateliere de origami pentru 41 de copii, arte și meșteșuguri pentru 22 de copii, ateliere de modelare 3D la care au participat 10 copii iar 15 copii au participat la sesiunea despre tehnologii informaționale unde au învățat limbajul de marcare HTML.

Am organizat sesiuni de pilates pentru 19 refugiate și seri de film pentru 55 de refugiați și refugiate. La atelierul de DJ, organizat împreună cu colectivul Podval, au participat 12 refugiate.

Am lansat compartimentul „Educație” pe platforma dopomoha.md, unde părinții pot lăsa cereri pentru copiii lor, care vor participa la evenimentele noastre din cadrul „Centrului Comunitar 151”. Am ajutat refugiații și refugiatele să identifice și să beneficieze de servicii de educație și am soluționat 23 cereri și 11 ce țin de ajutor psihologic, 98 de ajutor medicinal, iar juriștii noștri au soluționat peste 30 de cereri de ajutor juridic de la persoanele de Ucraina.

Am organizat două focus grupuri la care au participat peste 20 de femei refugiate pentru a înțelege mai bine necesitățile acestora.

Suntem în proces de stabilire a serviciilor de ghidare în carieră pentru refugiați și refugiate și monitorizare a respectării drepturilor angajaților în câmpul muncii al acestora.

 

Asistență la frontieră

Echipa „Asistență la frontieră” asigură refugiații și refugiatele la intrările în țară cu informații ce țin de, cazare, transportare, protecție și alte necesități. Conlucrăm cu inițiativele locale din Palanca asupra proiectelor de integrare și dezvoltare a serviciilor pentru refugiați și refugiate.
În lunile iunie și iulie, am ajutat 256 de refugiați și refugiate și am efectuat două vizite de monitorizare în sudul țării, în Basarabeasca, Tabaki, Giurgiulești și Vulcănești.

 

Pe https://dopomoha.md/home/statistics puteți vedea datele statistice despre ajutorul pe care îl oferim: cereri create și cereri procesate, numărul de persoane care au primit ajutor și numărul de pungi eliberate.

Toate aceste activități sunt realizate prin implicarea echipei, voluntarelor/ilor și a partenerilor noștri, care ne oferă susținere prin granturi, donații și transfer de cunoștințe.